Categories
Zdravje

Kaj je ketogena dieta?

Ketogena dieta je v zadnjih letih postala eden največjih modnih trendov. In čeprav strokovnjaki pravijo, da nobena dieta ne more nadomestiti zdrave prehrane, ima uporaba menija z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov kot način hujšanja številne značilnosti. Zanima nas, ali lahko ketogena dieta pomaga ljudem s prekomerno telesno težo, kako deluje in kakšna tveganja za zdravje lahko prinese?

Mediji in ketogena dieta

Glede na velik pomen vprašanj, povezanih s hujšanjem, se industrija danes ukvarja s tem. Proizvajalci prehranskih dopolnil in kurilcev maščob vlagajo milijone dolarjev v medije, da bi povečali povpraševanje po svojih izdelkih. Ketogena dieta ni izjema. Če odprete Google in poskusite poiskati informacije o tej dieti, potem se vam zagotovo prikaže ogromen seznam najrazličnejših kapsul, tablet, praškov ali kapljic, ki naj bi vam pomagale pri hujšanju. Nekateri prodajalci trdijo, da le z uporabo določene vrste prehranskega dopolnila dosežete pričakovani rezultat. Pravzaprav je očitno, da je tukaj glavna stvar vaša prehrana, kapsule in tablete pa lahko le nekoliko okrepijo blagodejni učinek.

Mediji napihujejo informacijski balon okoli ketogene diete in k temu privabljajo zvezdnike in vplivneže. Pravzaprav se ketogena dieta ne razlikuje od večine drugih. Deluje, vendar le, če upoštevate stroge omejitve. Ko prenehate uporabljati načrt prehranjevanja z malo ogljikovimi hidrati, obstaja velika verjetnost, da se bo težava vrnila.

Bistvo same diete

Kot že veste, je ketogena dieta dieta, ki zmanjša količino ogljikovih hidratov na približno 50 gramov na dan. Da bi vizualno razumeli koliko, si predstavljajte 3 majhne kose kruha. Lahko pa jeste živila z visoko vsebnostjo maščob in beljakovin. V prvih 2-3 dneh se zdi precej enostavno, saj namesto ogljikovih hidratov smete jesti živila, kot so maslo, sir ali celo slanina. Toda do približno 4-5 dni se zaloge glikogena v jetrih izpraznijo in telo je prisiljeno iskati nove vire energije. Na neki točki vaše telo preide v ketozo, tako da sprosti dovolj ketonov. Ketoni razgrajujejo telesno maščobo in jo spreminjajo v energijo.

Ali pomaga pri hujšanju?

Veliko lahko govorite o slabostih ketogene diete, vendar je to res dober način za izgubo od 5 do 15 kg na mesec. Zmanjšanje ogljikovih hidratov pozitivno vpliva na telo in pomaga stabilizirati delo notranjih organov in procesov. Poleg tega boste lahko stabilizirali raven sladkorja v krvi, znižali slab holesterol in izboljšali svoje zdravje. Vendar ne pozabite na nekaj pomembnih pravil. Prvič, ogljikovih hidratov ni mogoče popolnoma izključiti iz prehrane. Prisotni morajo biti vsaj 5-7% celotne količine zaužite hrane. Drugič, če se počutite šibki ali zaspani, je to normalno, saj je telo pod stresom.

Naj zapravim denar za keto tablete?

Cilj katerega koli prehranskega dopolnila je povečati vaša prizadevanja za hujšanje (npr. ViaKeto Capsules). Če boste dosledno upoštevali priporočila ketogene diete, bo imela uporaba specializiranih kapsul ali vitaminov večji pozitiven učinek. Toda če upate, da boste dosegli rezultate s sedenjem na kavču in jemanjem tablet za keto dieto, potem niti ne zapravljajte denarja.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Ketogena dieta je danes zelo priljubljena. V njej vidim veliko prednosti, vendar je to tako specifična dieta, ki ni primerna za dolgotrajno uporabo. Keto dieto lahko uporabite, če želite hitro priti v dobro telesno formo. Toda za ohranitev rezultatov boste morali spremeniti pristop k življenjskemu slogu in prehrani.

Kaj lahko in česa ne smemo narediti na ketogeni dieti?

Na seznamu dovoljenih živil so jajca, sir, vse vrste rib in morskih sadežev, pa tudi maslo ali olivno olje. Lahko jemljete na primer prehranska dopolnila ViaKeto Capsules. Odlična rešitev je avokado, zelena zelenjava. Med eksotičnimi živili, dovoljenimi na keto dieti, so slanina, svinjske klobase in številne druge dobrote.

Sklepi:

Ketogena dieta ima prednosti in slabosti. Kot vsaka vrsta omejene diete tudi ta ni namenjena dolgotrajni uporabi. Izbira keto diete kot načina, kako se znebiti nekaj odvečnih kilogramov, je povsem razumna razlaga. Če pa želite shujšati in ohraniti doseženo težo, morate svojo prehrano prilagoditi tako, da ohranite koristne vitamine in minerale. Poskusite slediti preprostim priporočilom za zdravo prehrano, ohranite vodno ravnovesje in povečajte stopnjo telesne dejavnosti čez dan.

Več o ViaKeto Capsules preberite tukaj – https://ca.viaketo-caps.com/.